Hoe maak je de perfecte balkenbrij?
Balkenbrij is een traditioneel gerecht dat vaak wordt gegeten in de herfst- en wintermaanden. Het is een heerlijk gerecht dat perfect past bij de koude dagen. Het wordt gemaakt van slachtafval van varkens, zoals de kop, de poten en de lever. Hoewel balkenbrij vroeger vaak werd gegeten, is het tegenwoordig wat minder bekend. Wij vinden dat erg jammer, want balkenbrij is echt de moeite waard om eens te proberen. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je zelf de perfecte balkenbrij maakt.
Ingrediënten voor balkenbrij
Voordat je begint met het maken van balkenbrij, is het belangrijk om de juiste ingrediënten in huis te hebben. Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 500 gram varkensvlees (kop, poten en lever)
- 1 liter water
- 200 gram boekweitmeel
- 2 eetlepels bloem
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 2 laurierblaadjes
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel nootmuskaat
Bereiding van balkenbrij
Nu je alle ingrediënten in huis hebt, kun je beginnen met het maken van balkenbrij. Volg onderstaande stappen voor het beste resultaat:
- Doe het varkensvlees in een pan met 1 liter water en breng het aan de kook. Laat het vlees ongeveer 2 uur koken, totdat het vlees gaar is.
- Haal het vlees uit de pan en laat het afkoelen. Als het vlees is afgekoeld, haal je het van de botten af en snijd je het in kleine stukjes.
- Zeef de bouillon en bewaar het vocht.
- Snipper de uien en hak de knoflook fijn.
- Verhit wat boter of olie in een pan en fruit de ui en knoflook totdat het glazig ziet.
- Voeg het boekweitmeel, bloem, zout, peper, nootmuskaat en laurierblaadjes toe aan de pan en roer goed door.
- Voeg nu de bouillon toe aan de pan en roer alles goed door.
- Voeg als laatste de stukjes varkensvlees toe aan de pan en roer het geheel goed door.
- Laat de balkenbrij ongeveer 45 minuten sudderen op laag vuur, totdat het geheel dikker begint te worden.
- Schep de balkenbrij in een vorm en laat het afkoelen. Je kunt de balkenbrij vervolgens in plakken snijden en serveren.
Serveertips
Balkenbrij is een heerlijk gerecht dat op veel verschillende manieren geserveerd kan worden. Hieronder vind je een aantal serveertips:
- Serveer de balkenbrij met gebakken appels en stroop.
- Snijd de balken brij in kleine stukjes en bak deze in wat boter totdat ze goudbruin zijn. Serveer de gebakken stukjes balkenbrij bijvoorbeeld als bijgerecht bij een stamppot.