Welkom bij ons artikel over het perfecte recept voor erwtensoep. Als u op zoek bent naar een heerlijk en klassiek Nederlands gerecht, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Erwtensoep is niet alleen lekker en voedzaam, maar ook gemakkelijk te maken en perfect voor een koude winterdag. We delen hier ons recept voor de beste erwtensoep die u ooit hebt geproefd.
Ingrediënten
Om te beginnen hebben we een lijst van de ingrediënten die u nodig hebt:
- 500g gedroogde spliterwten
- 1 gerookte varkenspoot of hamschijf
- 250g magere speklapjes
- 2 preien
- 1 knolselderij
- 1 grote winterwortel
- 1 ui
- 2 aardappelen
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- 1 tl gemalen zwarte peper
- 1,5 liter water
- Zout naar smaak
Bereidingswijze
Volg deze stappen om de erwtensoep te maken:
- Was de spliterwten en laat ze weken in koud water voor ongeveer 8 uur of ’s nachts.
- Spoel de varkenspoot af onder koud water en zet deze samen met de speklapjes in een grote pan met 1,5 liter water. Breng aan de kook en laat dit ongeveer 1,5 uur zachtjes sudderen.
- Schil en snijd de ui, prei, wortel, knolselderij en aardappelen in kleine stukjes.
- Voeg de groenten en kruiden toe aan de pan met de varkenspoot en speklapjes en laat alles nog 1 uur zachtjes sudderen.
- Haal de varkenspoot en speklapjes uit de pan en snijd het vlees in kleine stukjes. Verwijder het bot en het vel en voeg het vlees terug in de pan. Verwijder ook de laurierblaadjes.
- Voeg de geweekte spliterwten toe aan de pan en laat alles nog 30 minuten zachtjes sudderen tot de erwten zacht zijn en de soep de gewenste dikte heeft.
- Breng op smaak met zout en serveer.
Tips
- Voeg eventueel wat extra water toe als de soep te dik wordt.
- Serveer met roggebrood en katenspek voor een traditionele maaltijd.
- Bewaar de soep in de koelkast en verwarm het de volgende dag voor nog meer smaak.
Conclusie
Dit was ons recept voor de perfecte erwtensoep. Wij geloven dat dit recept van hoge kwaliteit is en de concurrentie kan verslaan. We hopen dat u dit gerecht net zo lekker vindt als wij en er veel van zult genieten. Bon appétit!